Home » Hírek » Bálint napi előadások a Várban – 2016. február 14. (vasárnap)

Bálint napi előadások a Várban – 2016. február 14. (vasárnap)

20 January 2016

Eldobjuk a Thury emlékév első gránátját, visszaszámlálás indul!

 

Az immár hagyományos Bálint napi rendezvényünk karöltve a várossal és a várral, idén végre méltó helyen, magában a várban kap helyet.

 

Kezdés: 2016. február 14. vasárnap, 10.00.

A téma: Magyarország a hadtörténelem tükrében

A teljes program még egyeztetés alatt, de az alábbiakat már pontosan tudjuk:

 

Hazai előadóval kezdünk. Sziránszki József arra érdemes művész a sólyi Árpád kori faluról tart vetített előadást.

A Nyugati Gyepűk Pajzsa két előadóval ajándékozza meg a nagyérdeműt: Zágorhidi Czigány Bertalan (mozgalmi nevén Zagúr): Magyar, rusz kapcsolatok a X. században.
Valamint Tompa Balázs: A penge élén című nagysikerű, hidegfegyver népszerűsítő félórája következik.

Nem feledkezvén meg a gyermekekről, Történelmi tévedések címmel Szűcs József tart rövidke előadást, amit aztán láncing-fonással és fakardos vívással tesz maradandóvá számukra.

Dr. Töll László a középkor rettenthetetlen, tántoríthatatlan, vágtából szinte megállíthatatlan ismerője, az ugyanezen jelzőkkel méltán rendelkező nehézlovasságról, a csata vasökléről beszél nekünk.

Egyetlen hölgy előadónk, Zay Orsolya , a XVI. század női és férfi viseletét mutatja be, rávilágítva a hagyományőrzők által leggyakrabban elkövetett hibákra.

A felgyülemlett feszültséget oldandó, állandó előadónk, a történelmi stand up győzhetetlen figurája Oláh Tibor Furé, a Legenda: Báró Balassi Bálint balladáját osztja meg a szerencsésekkel. Balga aki kihagyja.

Itt még várjuk Berecz Mátyás történész, mellékfoglakozásban egri várigazgató visszajelzését a kuruc korról. Ha szerencsénk van,tud jönni.

Dr. Zachar Péter zseniális előadása 1848-49-ről most már biztos, hogy egy későbbi időpontban lesz nálunk hallható, de minél tovább várunk egy gyümölcs érésére, annál édesebb lesz az.

Dr. Töll László egy sokak számára ismeretlen témába, a Nagy Háború elitkatonáinak, a rohamosztagosoknak tevékenységébe avat be minket.

Bálint napról természetesen nem maradhat el Balassi művészetének földi helytartója, Kátai Zoltán sem. Hosszú rábeszélés után – negyedszeri csörgésre vette fel a telefont – elvállalta a palotai koncertet. Akinek füle, van hallja majd azt ami olyan a léleknek, mint a vadas a gyomornak.

És igazodva a nemzetközi trendhez, nem maradhat el a szívpörkölt sem.

 

Minden történelmet, kultúrát, érdekességet, jó társaságot, építészetet, művészetet, gasztronómiát, gasztroszkópiát szerető embertársunkat szeretettel várjuk.

 

A Diadal Napján részt vevő csapatokat, főleg a csapatok vezetőit, öncenzúrát gyakorolva ugyanolyan szeretettel várjuk, mint a többieket, csak kicsit jobban, hiszen ez az első alkalom is egyben, hogy az idei programról beszéljünk.

Bakonyi Poroszkálók

Hírek

No Comments to “Bálint napi előadások a Várban – 2016. február 14. (vasárnap)”

Leave a Reply

(required)

(required)