Home » Hírek » Tössei tartózkodásunk tőszavakban / Summary about the events in Tösse

Tössei tartózkodásunk tőszavakban / Summary about the events in Tösse

2012 junius 28, 2959 km otthonrol, este szallast kerunk Sofi Karssontol Tösse mellett egy lovardaban

2012 junius 29 a reggeli loapolasnal eszleljuk, hogy Kicsi nevu malhasunk bal elsö laba be van dagadva. Pihentetni kell , nem megyunk tovabb. Allatorvost hivunk. Pentek leven nem sikerul egyet sem elerni. A varosban, Åmålban vasarolunk jegzselet, es arnikakremet, hogy kezeljuk a duzzanatot.

Junius 30 igeretet kapunk allatorvos erkezesere.

Julius 1, vasarnap. Rendörök jönnek este es bevisznek bennunket, egy feljelentes alapjan, miszerint allatkinzok vagyunk, mert lovaink sovanyak,sebesek, egy pedig santit. Ejjel bejön egy rendör es egy lapra nyomtatott szöveget mutat, amelyen magyarul all: LE VAN TARTOZTATVA! Remek.

Julius 2, maganzarkakban, egymastol elkulönitve, varjuk, hogy törtenjen valami. Delutan kihallgatasra visznek. Majd vissza a cellaba. Napi haromszor etelt kapunk.

Julius 3. Delelött kihallgatas, megengedik, hogy beszeljek a konzulasszonnyal,Birone Gulyas Katalinnal aki minden segitseget megiger. Delutan közlik, hogy ejtettek a vadakat. Szabadok vagyunk, de az ugyet atveszi a mezögazdasagi miniszterium megyei kirendeltsege, a lovak loutleveleit nem kapjuk vissza tovabbutazasunkat nem engedelyezik. A telefonom hivaslistajaban latom, hogy Dr Töll Laszlo alezredes keresett, visszahivom, es megbeszeljuk a törtenteket.
Ujsagirok tucatja keres otthonrol, valamint ket kereskedelmi televizio. A leadott riportok nagy resze nem fedik a valosagot. A huszarsag, es törtenelmunkhöz valo ragaszkodas lejaratasanak itelem.
Julius 4. Szallast keresunk magunknak, es hosszabb tartozkodasra rendezkedunk be. Kialakitjuk a föhadiszallasunkat az istallotol 4 kilometerre. Vonalas telefon, szamitogepes kapcsolat. A döntes ertelmeben lovainkat nem latogathatjuk, nem kezelhetjuk. Ellatasukat a rendörseg fedezi. Sajat ellatasunkat termeszetesen mi fedezzuk.
Delutan hiv varosom polgarmesterasszonya Talaber Marta, es biztosit rola, hogy hisz a kuldetesunkben. barmire szuksegunk van, segit.

Julius 5. Felhivom Dr Kovacs Rezsö baratomat, aki allatorvos, az egyetemen vegeztek svedek is. Felveszi veluk a kapcsolatot. Delutanra talal egy allatorvos lanyt aki hozzank özel dolgozik, legközelebb julius 28.-an lesz szabad, ha meg itt leszunk eljön megvizsgalja az allatainkat. Rezso egy otthoni arabszaketrtövel, Rombauer Tamassal is beszel aki felhiv, ker hogy kuldjek at kepeket a lovakrol, hogy erdemben hozzaszolhasson az ugyunkhöz. Este titokban keszitunk felveteleket a lovakrol, elkuldöm öket, Rombauer Tamas azonnal hiv es közli, hogy vilagversenyekre hoznak sovanyabb, szakadtabb lovakat. Nem erti a helyzetet.

Julius 6, otthoni barataink ertesitik a svedorszagi magyarokat helyzetunkröl, delutan felhiv Molnar Veres Pal reformatus lelkesz, ertunk jön, hogy töltsunk nala par napot. Tångagärdeben talalkozunk a SMOSZ kepviselöjevel aki jövöre szeretne meghivni bennunket elöadast tartani az utjainkrol. Most vagyunk itt. Jövöre nem szeretnek itt lenni.

Julius 7 Molnar Veres Pal visszahoz minket Tössebe

Julius 9. Hatosagi allatorvos vizsgalja meg a lovainkat. A vizsgalaton nem vehetunk reszt. Szakvelemenyet kesöbb kapjuk majd meg. Kirendelt kovacs leveszi a patkokat a lovakrol, nehogy az ej leple alatt -ami itt legközelebb oktoberben lesz- elszökjunk.

Julius 12 konzul asszony hivott, hogy beszelt az allatorvossal, aki szerint lovaink jo allapotban vannak, jo kimenetelu döntest varhatunk.

Julius 16, delutan rendörök erkeznek, tolmacsot is hoznak magukkal. Visszakapjuk a loutleveleket. Mostantol mi fizetjuk az ellatasukat, viszont az allatorvosi szakvelemeny szerint szukseguk van 4-6 het pihenöre, a duzzadt labu lonak akar egy ev pihenöre is. Tovabbhaladasunkat egy megismetelt allatorvosi vizsgalat fuggvenyeben engedelyezik.
Juli 18 a lovardaban gyermekeknek kell bemutatot tartanom, hogyan dolgozunk a lovakkal.

Julius 19 bemutato kamaszoknak a lovardaban specialis lokikepzesbol. Fellebezest megirom, es elkuldöm a konzulatusra forditas celjabol.

Julius 20 hideg hangvetelu level erkezik a konzulatusrol, amelyben tajekoztatnak, hogy segitenek a forditasban, de kifejezesre juttatjak, hogy szakmai szövegek forditasa nem feladatuk, valamint vegyem figyelembe, hogy az eves szabadsagok megkezdödnek, ezert az ugymenet lelassul. Mivel misszion vagyok meglep a hangnem, amelyet szova teszek.

Julius 21 az addig megszokott baratsagos hangvetelu, biztato levelet kapok a konzulasszonytol Birone Gulyas Katalintol.

Julius 23 levelvaltas Dr Töll Laszlo alezredessel. A konzulatustol megerkezik a fellebbezesem forditasa, amit Åmålban kinyomtatok, postara adok.

Julius 26 Karlstadtba szallitjuk Kicsit, ahol ultrahangos vizsgalatot kerek a bal elsö labrol. A felvetelen latszik meg a duzzanat, a megvastagodott in, amin szakadas, illetve heg nincs. Az allatorvos hölgy megnyugtat hogy latszik a gyogyulas. Napi 3 Km setat ajanl a lonak., amit hetente 1 Km-rel lehet növelni. Ugy hatarozunk, hogy hetfön kerjuk a hatosagi allatorvosi vizsgalatot, es harom loval elindulunk. Kicsit pedig utanunk szallitjak ket het mulva loszallitoval. Igy mi is haladunk a hatosag is elegedett lehet. A Döntes azonban sajnos nem a mi kezunkban van.

Julius 28 Dr Grace Åsa Hinton allatorvos, megvizsgalja a lovainkat, es kivalo kondicioban talalja öket. Tulkapasnak tartja a körulöttunk kavart botranyt.
Amugy minden oldalrol hosszu nema csend.

Csepin Péter

(English translation is in progress)

Hírek

No Comments to “Tössei tartózkodásunk tőszavakban / Summary about the events in Tösse”

Leave a Reply

(required)

(required)