Home » Hírek » Rádióriport Lengyelországból

Rádióriport Lengyelországból

Május 2-án este 19:00 órakor közel félórás telefonbeszélgetés hallható az Északi Portya huszárjaival a Ha-Jó Rádióban. Az adás a www.hajoradio.hu oldalon az “online adás” menüpontra kattintva hallgatható, Kelet-Magyarországon pedig az ottani FM 98.4-es hullámhosszon. Szombaton megismétlik, utána pedig bekerül a Hangtár menübe.

Hírek

4 Comments to “Rádióriport Lengyelországból”

 1. A lengyelországi portya alatti közvetitést hallgatva (2012.május 2.)a számitógépem asztalán megjelent az adás logója és a még Komáromban készült fénykép(Ld.:Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző- és Sportegyesület on Facebook).

  Dániában a magyarokról készitett fényképes újságcikket és Székely János által irott Nyugati Hadtest c. könyvét ismertettem (ld.:a fénykép) Csepin Péterrel: ( magyar huszár hadapródiskolásokról /Marosvásárhely/ útleirás; lóháton (nők, gyermekek szekéren) Bromberg-től (ma:Bygoszcz/Lengyelország) Dániába a második világháboru alatti januári fagyban,hóban (Presto,Nyso),(Naestved, Gavnoe /itt születtem/).Az adás közben is emlitésre kerül, hogy a dánok is a magyaroknak köszönhetik a mai napig is szolgálatot teljesitő hivatásos huszár regimentjüket. Itt jegyzem meg, hogy évszázadokig a dán huszár regiment Naestved-ben álomásozott, ott volt a Huszár Muzeum is.(Husarerne/Naestved)
  http://www.e-pages.dk/ugebladetnaestved/129/71
  Néhány éve mindkettő (onnan 30 km-re, Slagelse-ben, az Antvorskov Kaserne-ban található.
  http://forsvaret.dk/ghr/Pages/default.aspx
  Megszemlélhetők ott az emlitett huszár hadapródok által gondozott, Dániában hagyott magyar lovak nyergei,lószerszámai. http://forsvaret.dk/GHR/Gardehusaren/Pages/default.aspx
  Egy másik muzeumban még egy magyar szekér is megtalálható. http://www.deungarskesoldater.dk/ungarsk/magyar.html(Részletesebben olvashatunk erről : “deungarskesoldater” keresőszóval/Google/. http://www.deungarskesoldater.dk/images/spor/slides/03.html(www.hajoradio.hu)

Leave a Reply

(required)

(required)