Home » Hírek » Véget ért az Északi Portya 2012. november 20. / The Northern Raid has been achieved 20. nov. 2012.

Véget ért az Északi Portya 2012. november 20. / The Northern Raid has been achieved 20. nov. 2012.

31 December 2012
Több mint fél év után kedden megérkeztek Várpalotára az Északi portyáról az önkéntes tartalékos huszár járőrök, akik több mint hatezer kilométert tettek meg lóháton. Hende Csaba honvédelmi miniszter maradéktalanul sikeresnek nevezte teljesítményüket.

Az Északi portya a Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Sportegyesület vállalkozása: Csepin Péter és társa, Bakó Sándor idén április 7-én indult útnak Várpalotáról Svédország, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Kelet-Szlovákia és Kelet-Magyarország érintésével. Az utat négy lóval, hagyományos huszár viseletben tették meg azért, hogy felelevenítsék a magyar huszár- és lovas hagyományokat, népszerűsítsék a tartalékos katonai szolgálatot, valamint jó hírét vigyék az országnak.

“Mintegy 6600 kilométert lovagoltatok, miközben az értetlenséggel és a hivatal packázásaival is meg kellett küzdenetek” – fogalmazott Hende Csaba. Kiemelte: a hazát csak akkor védhetjük meg éles helyzetben, ha a nemzet érti és érzi a honvédelem fontosságát és kész tevőlegesen is részt venni benne. A hagyományőrzés feladata az előttünk járó hősök életútjának és tetteinek kiemelése a “múlt mély kútjából”, hogy a jelen is megismerje és értékelje bátorságukat és küzdelmüket – tette hozzá.

 

A honvédelmi miniszter köszönetet mondott a magyar katonai hagyományőrzés ügyét szolgálóknak, majd a két önkéntes katonának és Várpalota polgármesterének a honvédelemért kitüntetést adományozta.

Talabér Márta polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar huszárokat az elmúlt fél évben öröm és bánat egyaránt érte, az útjuk sokkal “kalandosabb” lett, mint tervezték. Hozzátette: kitartással és leleményességgel végigvitték tervüket, a svédországi Amal városban ért vádaktól függetlenül a teljesítményük immár hetedik alkalommal is elismerésre méltó. A városvezető a “svédországi történést” a szabályt erősítő kivételnek nevezte, mert a lovasok az úton érintett összes többi országban jó hírét vitték a városnak és Magyarországnak.

A magyar huszárokat július 1-jén a svédországi Amal városában – ahol megálltak pihenni és az egyik lovuk lábán keletkezett duzzanatot kezelni – állatkínzással vádolták és őrizetbe vették, majd július 3-án ugyan szabadon bocsátották őket, de egy hónapig várniuk kellett az állatorvosi engedélyre, hogy továbbutazhassanak.

Forrás: – MTI –

Short summary in English:


After more than six months on Tuesday the Hussars of the Northern Raid has been arrived to Várpalota. They rode 6800kms and spent 228 days on horseback. Csaba Hende, Minister of Defence of Hungary has called their action completely successful! The Minister has congratulated, and has given to Márta Talabér (mayor of Várpalota), Péter Csepin and Sándor Bakó the Medal of National Defense.

Mayor Márta Talabér has said that the Hussars has many positive and negative experience, and the journey became more adventurous than they probably expected. With strenght and cleverness they achieved what they planned, independently the accident they faced in Amal (Sweden), and their performance is creditable!

Hírek

No Comments to “Véget ért az Északi Portya 2012. november 20. / The Northern Raid has been achieved 20. nov. 2012.”

Leave a Reply

(required)

(required)