Home » Hírek » A Diadal Napja részletes program – 2015. június 12-14.

A Diadal Napja részletes program – 2015. június 12-14.

A Diadal napja 01   A Diadal napja 02

Ahogyan ígértük idén is megrendezzük a középkori várjáték programsorozatot Várpalotán a Thury-várban június 12-e és 14-e között, a Diadal napja címmel! A három nap alatt megeleveníjük a végvári vitézi életet és a legendás 1566-os várostromot, amikor Arslan budai pasa mintegy 8000 emberrel vonult fel, hogy bevegye a várat. A kevesebb mint 200 védő és kapitányuk, Thury György vitézségének köszönhetően a vár nem esett el, erről a dicső győzelemről emlékezünk meg a nagyszabású rendezvénysorozattal!

Részletes program:

2015. június 11., csütörtök: nulladik nap. Naplemente előtt két órával az 1566-os hősök emlékére meghirdetett járőrverseny indítása ágyúlövéssel.

2015. június 12. péntek: a déli harangszót követő negyedik órától a szélrózsa minden irányából érkeznek a seregek Palota ostromára. Tábort vernek a vár alatt, tüzeket gyújtanak, fegyvereket töltenek. A város harangjait félreverik, az ostromlottak kivonulnak a várból, hogy illően fogadják a vendégeket. Egy-két jóízű pofon elcsattan. Csak hogy érezzék a támadók, itthon vagyunk.
Naplemente előtt két órával a huszonnégy órát terepen töltött fürkészek visszaérkeznek.
Tiszteletükre az igricek koncertet adnak a római katolikus templomban.
Naplementekor először szólal meg a vár alatt a müezzin hangja, a muszlim harcosok imára borulnak a táborban. Meggyúlnak az őrtüzek, a támadó sereg egész éjjel járőrözik a vár körül. A várvédők a vár fokán járőröznek óránként.
A vár udvarán naplemente után fertályórával tűzzsonglőrök kápráztatják előadásukkal az összegyűlteket.
A tűzzsonglőrök szemkápráztató előadását követően a vár előtt a török tábor buja hölgyei táncukkal hitegetik az összegyűlt férfinépet. Élőzene szolgáltatja a hangulatot, melynek ritmusát Sziránszki Regős Jocó fürge ujjai veri a derbukán.

2015. június 13., szombat: Hajnalhasadtakor megszólal a müezzin, az oszmánok első imára gyülekeznek. A hadi tábor éled.
A délelőtt során mindkét táborban fegyvereket élesítenek, védőfelszereléseket próbálnak, harci alakzatokat próbálnak. Déli harangszó előtt egy órával Arszlán megütteti a harci dobokat felsorakoztatja csapatait és erődemonstráló felvonulásra indul a városba. A védők legdíszesebb ruhájukat öltik fel, kivonulnak a várból, hogy látványukkal erőt öntsenek a magyarokba, és ugyanazon lendülettel elrettentsék az oszmán sereget, a harci dobok szüntelen szólnak. Lovasok, gyalogosok, sőt púpos szörnyek, azaz tevék színesítik a forgatagot.
Miután a csapatok visszaérnek a táborba, felgyorsulnak az események. Ajándékokkal kedveskedő karaván érkezik Arszlán sátra elé. Szőnyegeket, aranyat, ékszereket, lovat hoznak a pasának, és főajándékként egy szüzet Felső-Magyarországról. A pasa átveszi az ajándékokat, de a szüzet vizsgáló öregasszonyok jelentik, hogy a hölgy állapota nem felel meg a szigorú kritériumoknak. A karaván tagjait azonnal lefogják, törvényt ülnek, az ítéleteket végrehajtják. A zűrzavart kihasználva egy elszegényedett legény ellopja a pasa lovát. Elfogják, elítélik, elrettentésül felakasztják.
A jóízű ítéletvégrehajtások után mindkét tábor visszavonul, hogy elköltse ebédjét.
Déli harangszó után két órával agarak futtatása gyönyörködteti a hozzáértőket.
Miután a villámgyors kutyákat elvezetik a megérdemelt pihenésükre, solymász mutatja be vadásztudományát.
A vadászat után következik az amiért mindannyian itt vagyunk a vár falai alatt, a harcosok ideje jön el!
Déli harangszó után öt órával Kátai Zoltán lantján a vár előtt Thury György élete elevenedik meg a harcosok segítségével.
Naplemente előtt egy órával a müezzin imára szólítja a muszlim harcosokat, a vár papja misét celebrál.
A török tüzérség megkezdi a vár falainak rontását. a védők sűrűn töltögetik a puskáikat és méltán válaszolnak az ólommal feltett kérdésekre.
Feltárul a várkapu, Thury kapitány egy szál karddal lép a törökök elé, lelkesítő beszédet intéz vitézeihez, minekután a magyarok kirontanak a várból, és kezdetét veszi az öldöklő kézitusa. A nyilvánvaló túlerő ellenére a magyar katonák elsöprő győzelmet aratnak, a törökök elmenekülnek. A sebesültek ellátása után diadalmámor veszi át a szerepet.
A vár előtt tűzzsonglőrök szórakoztatják a túlélőket, majd győzelmi tűzijáték zárja a hivatalos programot . A sátortáborban hajnalig folyik a bor, szól a zene, a katonák kockáznak, a buja hölgyek kényeztetik a vitézeket.

2015. június 14., vasárnap: A gyermekek örömére egész nap, úgy mint az előző két napon is, játszóház.
10.00 A várkerti általános iskolások színdarabja.
11.00 Langaléta garabonciások fergeteges gólyalábas műsora
14.00 Gyermekek vártámadása, és védése, ott ahol a nagy csata zajlott. A két csapatra osztott seregek zoknikkal vívják meg harcukat.
16.00 Táborbontás, a seregek elvonulnak a vár alól, hogy felkészüljenek a 2016-os Diadal napjára.

Az esemény Facebook oldala>>>

Hírek

No Comments to “A Diadal Napja részletes program – 2015. június 12-14.”

Leave a Reply

(required)

(required)