Home » Hírek » Valami történik Svédországban/Something happening in Sweden

Valami történik Svédországban/Something happening in Sweden

Vannak jó híreink angolul itt:

http://open.salon.com/blog/berchshill/2012/06/17/crossing_paths_with_hungarian_hussars/comment

és rosszak magyarul itt:

http://index.hu/kulfold/2012/07/04/allatkinzasert_tartoztattak_le_magyar_huszarokat_svedorszagban/

A svédországi események Csepin Péter beszámolója alapján a Napló-Online-on:

http://www.naplo-online.hu/veszprem_hirek/20120704_allatkinzas_csepin

és az Index.hu – n:

http://index.hu/kulfold/2012/07/04/lila_volt_a_lo_hata_amikor_letartoztattak_a_huszarokat/

2012-07-05 – Mégsem indítanak eljárást a vitézek ellen állatkínzás miat. Egy állatvédő hölgy jelentette fel őket, mert túl soványnak látta a lovakat.

RTL Klub Video: http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/171905

Bakonyi Poroszkálók

There are some good news about the North Patrol here in English:

http://open.salon.com/blog/berchshill/2012/06/17/crossing_paths_with_hungarian_hussars/comment

and some bad here in Hungarian:

http://index.hu/kulfold/2012/07/04/allatkinzasert_tartoztattak_le_magyar_huszarokat_svedorszagban/

Péter Csepin’s talk about the swedish incident on the Napló-Online portal:

http://www.naplo-online.hu/veszprem_hirek/20120704_allatkinzas_csepin

and on the Index.hu:

http://index.hu/kulfold/2012/07/04/lila_volt_a_lo_hata_amikor_letartoztattak_a_huszarokat/

05-07-2012 update – [HUNGARIAN] There will be no charges against the valiants because of animal cruelty. An animal welfare activist lady denounced them, because they saw the horses are too thin.

RTL Klub Video: http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/171905

We will keep you updated!

Bakonyi Poroszkálók

Hírek

9 Comments to “Valami történik Svédországban/Something happening in Sweden”

 1. Kedves Péter!

  Veletek vagyunk! Nem akartam az itteni híradásokról beszámolni, de ha már úgyis tudjátok… Ami az elkeserítő,a Szent Korona Rádió kommentár nélkül, szöveghűen vette át a libsi média, kicsinyes, gúnyos felhangú híradását a hadsereg, úgymond “PR” akciójáról. A szerkesztő mindjárt kapja az osztást, különösképp a tájékozatlanságát illetően. A Hunhír-ben legalább volt annyi becsület, hogy néhány mondatot hozzá fűzzön, de úgy tűnik ők sincsenek a képben! A Kuruc még nem reagált. További sok sikert, kitartást, erőt, bizodalmat, hitet, s mindenekelőtt egészséget Nektek és négylábú társaitoknak is. Ha segítség kell, szóljatok! Annyit biztos megtudok tenni, hogy tele plakátolom a várost. Üdvözlet itthonról: Pajor Csaba

 2. Igen valami történik Svédországban.
  http://hn.se/nyheter/sverige/1.1686241-ungerska-husarer-ej-brottsmisstankta
  Åmål településen elakadtak a fiúk, mert állatkínzásért beperelték öket. A rendörség nem tudta megerösíteni a szándékosságot ezért elengedték öket, de ez nem jelenti azt, hogy nem minösül állatkínzásnak a dolog. Az ügyet a megyei hatóság tárgyalja majd, addig az állatok a svéd hatóságok védelmét élvezik. Nem áll a cikkben, csak találgathatok, hogy a számlát majd ezért utólag benyújtják.
  A hatóság vizsgálata hetekbe telhet, mert Svédország “bezár” júliusban. Kiürülnek a hivatalok, mindenki szbadságon van, s nincs ember, akit ilyenkor ilyen kis ügy miatt vissza lehet rángatni. A lovaknak lesz idejük kipihenni magukat, csak az a gyanum a tartásuk számlája, ha folytathatják is az utat, meglehetösen borsos lesz.

 3. Svédország : 1986-ban Magyar Kulturális Heteket rendeztek Svédo-ban.
  Ezen nem engedték bemutatni az egyik legnépszerűbb megyar gyermekrajzfilmet, a VUK-ot, mert “túl sok erőszak van a filmben.” A Dániában élő Lázár Ervin megerősítheti, hiszen tőle tudom, ő vezette a gyerekfoglalkozásokat ezen a rendezvényen.

 4. Gyula ‘bácsinak’ természetesen igaza van:) Noha oly rég volt az a malmöi eset, hogy magam mán csak homályosan emlékszem. Mindenesetre az az egy hét is elég volt ahhoz, hogy egy életre elmenjen a kedvem a streilitás és álszent ‘közgondoskodás’ svéd változatától.
  Arra például világosan emlékszem, hogy egy szünetben a közeli park padján ülve alkoholmnentes (!) dobozos sört ittam és el akartam szívni egy cigit, amikor kéremszépen valaki ‘jóindulatú’ járókelô rámhívta a rendôrséget. Nem vicc…:)
  Na de hosszan lehetne mesélni a történeteket. legyen elég ha a wiki-Lakes alapítójának esetére emlékeztetek a svéd nôkkel. Mára odáig fajult a dolog, hogy szerencsétlen földönfutóvá tett fickó Ecuadorban kért menedéket…:D A huszájaink jobban jártak, sôt be is perelhetik éppen az enyhén szólva túlbuzgó hatóságokat! A legjobbakat nekik, és kedves mindannyiunknak! kegyedék Örvinje Kappanhágóbul

 5. Igen, valami történik, és szeretnénk tudni, hogy mi. Mert nem mindegy, sem nekünk, egyszerű halandóknak, sem nemzetünknek, de legkevésbé Péternek és csapatának, akiknek szurkolunk, akiket jókívánságokkal indítottunk útra, (én csak itt, a neten olvasva a híreket), és akiket sikeres túrateljesítés után felemelt fővel várunk haza.
  Közben jönnek ilyen-olyan hírek, de főleg “amolyanok”, cinizmussal, kárörömmel, szenzációhajhász megjegyzésekkel fűszerezve. Csakhogy ezidáig még egyetlen korrekt fotót, vagy felvételt nem láttam az “elgyötört” állatokról. Látni ugyan egy szomorkodva fekvő szürkét, olyan sz..osan, ahogy Péter lovai sosem néztek ki. Ez lenne a bizonyíték?
  Látni egyes fotókon kék fertőtlenítővel kezelt martörést, málhanyereg okozta sérüléseket, és azt gondolom, ha a folyamatos esőben átáztak a nyeregtakarók, az okozhat ilyen sérüléseket. Ezeken a fotókon a lovak bordái látszanak, tehát messze nem kövérek, nem is tenyészkondícióban vannak, és hogy a sportkondíció és a soványság között mely fázisban lehetnek, ezekről a fotókról nehéz megállapítani. Nos valóban, talán hiba a svéd hobbilovakat lekövérezni, és úgy öszességében más népekre gunyoros megjegyzéseket tenni, még akkor is, ha egyes vidékeken a csapatot merő megvetés és lenézés, inkább úgy mondanám, meg nem értés veszi körül, még akkor is, ha “ők” így viselkednek. Nekünk nem kell felvennünk a kesztyűt, (nemzetire festett gumicsizmát), ez legyen kinek-kinek a maga tahósága. Ugyanakkor nem tudom, nálam nem szakadt volna-e el a cérna már sokkal hamarabb.
  Szóval jó lenne, ha ebben a kritikus szakaszban friss és korrekt napi híreket kaphatnánk, és mindenekelőtt egy linket, ahol független portálon korrekt fotókat találunk
  a lovakról.

 6. Svéd részröl az Északi portya annyira nagyon nem esemény, hogyha nem történik ez a rendörségi ügy, akkor a helyi sajtó sem említette volna a történteket, s észrevétlen tették volna meg ezt a távot. Újabb cikk nem jelent meg, képeket én nem is találok sehol a svéd portálokon. Szerintem már csak azért sem, mert ha vannak ilyen hivatalos fotók, akkor azok éppen az állatkínzás tényét bizonyítandó a hivataloknál vannak mint bizonyíték.
  Egy korábbi cikk szerint http://ttela.se/start/mellerud/1.1683262-ungerska-husarer-anhallna-for-djurplageri
  azért kerültek a fogdába a magyar huszárok, mert a lovaikat lesoványodva, sántán és feltört háttal találta az ellenörzést végzö rendörség. Ez itt állatkínzásnak minösül, függetlenül a huszárok véleményétöl, miszerint a lovakat rendszeresen és eleget pihentették, megfelelöen etették, látták el. Az állatorvos véleménye, hogy a lovaknak minimum két havi pihenöre van szükségük. Ezért aztán még kevésbé fontos a megyei hatóságnak az engedély gyors kiadása.
  A folytatást csak találgatni lehet.

 7. Istállóhely és a legeltetés egy lóra 2000.-SEK/hó az négy lóra két hónapra (ha csak a minimummal számolunk amit az állatorvos mondott kényszerpihenöt)16.000.-SEK. De ebben még nincs benne az állatorvosi költség, sem a gondozás. Mert itt arról sincs semmi hír, hogy maguk ápolhatják-e a lovakat.
  S ha esetleg lószállítóval kell majd továbbvinni az állatokat, az még drágább történet lesz. Lovanként 350.-SEK/ megkezdett fél óra utaztatás + abrak.

 8. Kedves “JV”,

  Nem tudom honnan veszi az allitasait alapozo informaciokat, de ugy tunik nem a megfelelo helyekrol, hiszen nem egeszen pontosak. En az utobbi idoben szamtalan beszelgetest folytattam az åmåli rendorseggel, helyi ugyeszseggel, es egyebb erintett hatosagokkal. Ezen kivul kikertem az esetet illeto minden dokumentum masolatat (amit sved torvenyek szerint barki megtehet). Emellet gondolhatja, hogy figyeltem a helyi es orszagos mediat is. Tobbszor megjelent a magyar huszarok hagyomanyorzo turaja a helyi mediakban, utjuk menten a haladasuk utemeben. Igaz, hogy talan nem annyira mint peldaul Daniaban, de azert megis megfeleloen. Aztan persze a magan-bloggokrol nem is beszelve.

  Tobbek kozott csupan 2 nappal az åmåli megallas elott volt olvashato a kovetkezo cikk, ugyan abban a helyi ujsagban amihez on is sziveskedett egy linket kinalni: http://ttela.se/start/trollhattan/1.1677035-pa-langritt-mot-trerikesroset
  Mint olvashato (esetleg a Google Translate segitsegevel) ekkor meg szo sem volt semmilyen fele gondrol. Sot, meg a sved rendorok mentek ki segiteni kedves huszar baratainknak patkolokovacsot keresni, mint ahogyan a kepeken is lathato.

  Allatkinzasrol sehol sincs mar szo, meg az allatvedelmi hivatal tovabbi vizsgalataban sem. Meg a rendorseg altal keszitett pocsek kepek (rossz minosegu fenykepezo geppel, sotet istaloban, iranyitott szuretlen vakuval keszitett) segitsegevel sem volt bizonyithato ez az megalapozatlan vad. Minden gyanut ejtettek, vadat nem emelnek. Rendorsegi es ugyeszsegi vizsgalat lezarva. Amugy az ugyeszsegrol tudtam meg, hogy nem is allatkinzas gyanuja miatt tartoztattak le majdnem 3 napos szabadsagveszteses formaban kedves huszarainkat, hanem csupan azert mert kulfoldiek es vallomasuk szerint folytatni ohajtjak utjukat ahogyan a lovaik rendbe jottek, amiert automatikusan “szokes veszely fennallasat” allapitottak meg a helyi rendorok. Csupan allatkinzas vadja miatt nem szokas ilyen modon banni a gyanusitottakkal.

  Sajnos eleg sok sved attol a felsobbrendusegu halucinacios tuneteket okozo allapottol szenved (csak eppen az erintettek evvel nincsenek tisztaban), aminek hatasara automatikusan hulyeknek minosit minden kulfoldit. Foleg a kozep- es kelet-Europai volt szovjetblokkhoz tartozo nepeket. Csepin Peter mar sok eves tapasztalattal rendelkezik, meg az elso velemenyt produkalo no mindossze 6 honapja lett hivatalosan allatorvos. A huszarok sajat keszitesu kepeit megnezve, es velemenyeit meghalgatva, teljesen elfogathatonak es hihetonek tartom, hogy akkora nagy baj nem volt mint ahogyan azt el akarjak velunk hitetni.

  Lovakat tarto ismerosom szerint, nyaron altalaban nem szokas istalokban tartani olyan lovakat amik nem szenvednek komolyabb serulesektol vagy egeszsegugyi allapotoktol. Vagyis egy legeltetesert akar csak SEK 500 -at is kerhetnek, amiben nemi odafigyeles es lovakkal valo foglalkozas is bele tartozik.

  Nagyon orulok, hogy lehetosegem volt talalkozni kedves huszar baratainkkal. Ok most eppen az istalo tulajdonos apja vendegei Åmål mellet Tösse-ben. Remelem mihamarabb rendezodik az ugy, es megkapnak minden szukseges es kivanatos tamogatast mint honfitarsaiktol, mint a helyi svedektol.

  Udvozlettel,
  Vary David

 9. Az információimat az interneten található rövid cikkeböl szedtem. http://dagbladet.se/nyheter/inrikes/1.4869636-ungerska-husarer-ej-brottsmisstankta
  A lótartás költségeit pedig (svéd) lótartási oldalakról. S mivel a cikkben éppen arról van szó, hogy feltört háttal, sántán és alaposan lesoványodva találták a lovakat (itteni hivatalos megitélés és nem a magánvéleményem, mivel én nem láttam az említett lovakat – Svédország) ezért istállós tartás árát írtam le. A legolcsóbb legltetés valóban 500.-SEK/ló istállói féröhely nélkül.
  (Fordítóprogramra nincs szükségem. Nem is szólva arról, hogy a magyarral az említett fordítóprogram elég nehezen bírkózik meg.)
  A leírtakkal semmiféle állásfoglalást nem tettem, csupán a sajnálatos tényt igyekeztem úgy leírni, ahogy az az itteni sajtóban megjelent. Ami újfent említem nem jelent részemröl állásfoglalást.
  tisztelettel

Leave a Reply

(required)

(required)